Imam bayildi

Imam bayildi - eller på dansk Imamen besvimede - er en klassiker i det tyrkiske og græske køkken. En ret der svømmer i olivenolie, og nærmest kan suges ind mellem tænderne. Det er en virkelig velsmagende ret bestående af aubergine, tomater, løg og hvidløg.

Ingredienser

Krydderiblanding
Selve retten

Vejledning

I Grækenland serveres retten varm, mens den i Tyrkiet serveres ved stuetemperatur. Server med godt brød, som bruges til at dyppe i den rigelige mængde olie, der bliver tilovers i fadet, når auberginerne er bagt.

Rettens særprægede navn, Imamen der besvimede - nogle kalder den også Imamen der væltede, kræver næsten er nærmere forklaring. Det stammer eftersigende fra en gammel tyrkisk historie om en imam der besvimede af glæde ved den lækre duft, da han fik retten serveret af sin kone. Andre hævder at besvimelsen skete da han hørte hvor meget olivenolie, der skulle bruges til retten. En tredje forklaring går på at en imam giftede sig med datteren til en olivenoliehandler. Medgiften lød på 12 tønder af den fineste olivenolie. Hver aften efter brylluppet tilberedte hun en aubergineret med tomater og løg. Den 13 dag var der ingen aubergineret på bordet. Da manden fik at vide, at der ikke var mere olivenolie tilbage, besvimede han.