Moussaka

Moussaka betragtes af mange som den græske nationalret. Retten er inspireret af de franske strømninger med masser af smørbaserede saucer, der prægede det græske køkken i starten af 1900-tallet. I vores opskrift har vi holdt fast i rettes oprindelige rødder. Vi bruger lammekød og kartofler. Disse ingredienser er gledet ud af de fleste moderne opskrifter. De giver dog et mere komplet måltid - og en rigtig god smag. Vores opskrift på græsk moussaka med aubergine er meget nem at lave, men forholdsvis tidskrævende. Gem den til weekenden eller en anden dag, hvor du har tid nok. Regn med, at det tager et par timer.
Moussaka Overall rating: ★★★★★ 5 based on 2 reviews
5 1

Ingredienser

Fyld
  • 2 store auberginer
  • 2 store kartofler
  • 2 spsk olivenolie
Kødsauce
  • 500 g hakket lamme- eller oksekød
  • 2 løg
  • 3 fed hvidløg
  • 1 dåse flåede tomater
  • 2 spsk. tomatpure
  • 1/4 tsk. kanel
  • 1/2 tsk. hakket persille
  • 1/2 tsk. tørret oregano
  • 1 tsk. salt
  • 1/4 tsk. sort peber
  • 1 laubærblad
  • 2 dl rødvin
  • 1 æg
Bechamelsauce
  • 100 g smør
  • 100 g hvedemel
  • 7 dl mælk
  • 1/2 tsk. revet muskatnød
  • 1 dl revet parmasan
  • 2 tsk. salt
  • 2 æggeblommer

Vejledning

  • Skær auberginer og kartofler i 1/2 cm tykke skiver.
  • Læg aubergineskiverne i et lag på køkkenrulle og drys med salt for at trække væden ud. Lad dem ligge i en halv times tid.
  • Varm noget af olivenolie op i en pande og steg auberginerne i hold på begge sider indtil er let brune. Tilsæt yderligere olie efter behov.
  • Placer skiverne på et nyt hold køkkenrulle for at opsuge olien.
  • Imens du steger auberginerne, koger du kartoflerne i 5 minutter i letsaltet vand. Put umiddelbart herefter kartofleri koldt vand, så ikke de koger videre.
  • Herefter begynder du på kødsaucen. Start med at varme olivenolie op i en stor gryde.
  • Steg kødet indtil det det ikke længere er rødt.
  • Hak løg og hvidløg og put det i gryden.
  • Steg i yderligere 5-7 minutter.
  • Tilsæt tomat, krydderier og rødvinen.
  • Rør godt rundt og læg herefter låg på gryden.
  • Lad det småkoge i en halv times tid.
  • Tag låget af og lad koge i yderligere 10 minutter eller indtil næsten al væsken er forsvundet. Dette er vigtigt da moussakaen ellers bliver for vandig.
  • Lad saucen køle af og tilsæt et pisket æg.
  • Mens kødsaucen står og simrer, går du i gang med bechamelsaucen.
  • Smelt smøret i en gryde.
  • TIlsæt mel og pisk det sammen med det smeltede smør.
  • Bliv med at piske hele tiden og tilsæt mælken lidt efter lidt. Aldrig mere af gangen end at det hurtigt bliver opsuget af smør-mel-bollen.
  • Bliv ved indtil al mælken er kommet i og saucen er glat (uden klumper).
  • Riv parmasanen og muskatnød og put det i saucen. Pisk igen.
  • Bliv ved med at piske i 2-3 minutter indtil saucen begynder at blive tyk. Skru evt. lidt op for varmen.
  • Tag saucen fra varmen og pisk de 2 æggeblommer i saucen.
  • Nu skal selve mousaken laves. Brug en smurt bradepande på omkring 20x25 cm eller flere mindre.
  • Start med et lag kartofler. Herefter et lag auberginer.
  • Kom al kødsaucen oven på grønsagerne og endnu et lag auberginer oven på igen.
  • Slut af med bechamelsaucen.
  • Bag ved 180 grader i en times tid.
  • Lad moussakaen hvile et et kvarters tid inden du serverer den. Dette gør den mindre vandig i bunden.
Server med en græsk salat, tzatziki og godt brød, eller benyt moussakaen sammen med flere andre småretter, de såkaldte mezedes.

Anmeldelser

Uhm...

★★★★★
5 5 1
Super lækker opskrift på en ret der ellers kan drille lidt. Smager meget autentisk.

Perfekt

★★★★★
5 5 1
Super lækker med jeres tzatziki til. Fem stjerner herfra.

Skriv anmeldelse

Navn
Email
Overskrift
Rating
Anmeldelse