Imam bayildi

Imam bayildi - eller på dansk Imamen besvimede - er en klassiker i det tyrkiske og græske køkken. En ret der svømmer i olivenolie, og nærmest kan suges ind mellem tænderne. Det er en virkelig velsmagende ret bestående af aubergine, tomater, løg og hvidløg.
Imam bayildi Overall rating: ★★★★★ 5 based on 1 reviews
5 1

Ingredienser

Krydderiblanding
  • 1 spsk. allehånde
  • 1 spsk. kanel
  • 1 tsk. spidskommen
  • 1/2 tsk. tørrede chiliflager
Selve retten
  • 2 1/2 dl olivenolie
  • 2 auberginer
  • 1 løg
  • 4 fed hvidløg
  • 1 dåse flåede tomater
  • 250 gram godt modne tomater
  • 1 dl grøntsagsbouillon
  • Salt og peber
  • Frisk bredbladet persille

Vejledning

  • Put alle krydderierne i en krydderikværn oeller stød dem i en morter.
  • Hæld olien i en sauterpande og lad den blive lun.
  • Hak løg og hvidløg fint og kom det i panden.
  • Steg løgene i et par minutter.
  • Skær de friske tomater i tern og put dem og de flåede tomer på panden.
  • Del de to auberginer på langs, og skrab fyldet ud med en ske. Pas på med at skrabe for meget ud, der skal være en pæn kant hele vejen rundt på omkring 1/2 cm's tykkelse.
  • Hak fyldet fint og out det i saucen.
  • Tilsæt grøntsagsbouillon og krydderiblandingen.
  • Lad saucen simre videre i ca. 10 min.
  • Smag saucen til med salt og peber.
  • Imens saucen simrer steger du de udhulede auberginer i olivenolie på en pande indtil de er gylne og bløde.
  • Placer auberginerne i et ildfast fad.
  • Fyld auberginerne med saucen - brug det hele. Det der ikke kan være i auberginerne hældes ud over.
  • Bag i ca. 15-20 minutter ved 200 grader indtil retten er godt mør.
  • Drys med frisk hakket bredbladet persille umiddelbart før servering.

I Grækenland serveres retten varm, mens den i Tyrkiet serveres ved stuetemperatur. Server med godt brød, som bruges til at dyppe i den rigelige mængde olie, der bliver tilovers i fadet, når auberginerne er bagt.

Rettens særprægede navn, Imamen der besvimede - nogle kalder den også Imamen der væltede, kræver næsten er nærmere forklaring. Det stammer eftersigende fra en gammel tyrkisk historie om en imam der besvimede af glæde ved den lækre duft, da han fik retten serveret af sin kone. Andre hævder at besvimelsen skete da han hørte hvor meget olivenolie, der skulle bruges til retten. En tredje forklaring går på at en imam giftede sig med datteren til en olivenoliehandler. Medgiften lød på 12 tønder af den fineste olivenolie. Hver aften efter brylluppet tilberedte hun en aubergineret med tomater og løg. Den 13 dag var der ingen aubergineret på bordet. Da manden fik at vide, at der ikke var mere olivenolie tilbage, besvime de han.

Anmeldelser

Smager godt

★★★★★
5 5 1
Tak for en god opskrift.

Skriv anmeldelse

Navn
Email
Overskrift
Rating
Anmeldelse